I dette interview får du et indblik i rejsefortællingen bag Gourministeriet: Fra et “begynderkøkken”, hvor ambitionen endnu ikke var formet, til et fuldtidsprojekt båret af passion for mad og fællesskab. Grundlæggeren åbner op om, hvordan ønsket om en grønnere hverdag blev drivkraften – ikke kun i udvalget af opskrifter, men i måden at tænke mad på: friskere grøntsager, farverig sammensætning og mad, der både smager og gør noget godt for kroppen.
Læs med og bliv inspireret til, hvordan en livsstil kan formes ud fra en ide om mad, som gør lidt mere – og samler lidt mere.
Du har på få år gjort Gourministeriet til et kæmpe univers med hundredtusindvis af følgere. Hvordan startede det hele – og hvornår vidste du, at madlavning skulle være mere end bare en hobby?
Gourministeriet startede egentlig lidt mod min vilje - eller lad os sige det sådan, at det var i hvert fald min mand, der pressede på.
Jeg var et år forinden begyndt at gå hjemme for at have mere tid sammen med vores piger - muligheden bød sig, og det var det helt rigtige valg.
Eftersom jeg gik hjemme, begyndte jeg at lave mere mad, hvilket jeg slet ikke havde haft interesse for tidligere.
Det var meget på “begynder niveau” det hele - man kunne nok godt kalde mig en knorr-pige :) Men efterhånden begyndte jeg at eksperimentere lidt selv - med ingredienser, retter osv.
Min mand har altid gået meget op i at lave mad, tage billeder af det osv. - så det var faktisk ham, der fik ideen: at starte en madblog med tilhørende Instagram profil.
Jeg synes virkelig ikke om idéen, for jeg følte mig slet ikke sikker nok i et køkken - og kunne absolut ikke se for mig, at nogle skulle gide at følge med. MEN - jeg blev overtalt og fik lagt små 50 opskrifter online, før jeg lancerede og åbnede min Instagram profil. Og derfra tog det fart. Den 25. september fylder Gourministeriet 6 år - så der har virkelig været run på.
Jeg elsker det, jeg laver, og jeg er så taknemmelig for, hvor jeg er i dag. Jeg havde aldrig turde drømme om, at dette, og et liv som selvstændig, skulle blive min levevej - men jeg elsker hvert eneste øjeblik af hele rejsen.
Hvis du skulle vælge én opskrift fra Gourministeriets grønnere hverdagsmad, som læserne skal prøve først, hvilken skulle det så være – og hvorfor?
Dem alle sammen.
Nej, skal jeg vælge én, som også er helt oplagt til sæsonen, så er det helt klart Braiseret nakkefilet med grøntsager. En af de lækreste simreretter der får mundvandet til at løbe, når duftene spreder sig i huset.
Det smager bare virkelig fantastisk. Kødet bliver så mørt og lækkert - og så er det drønnemt at lave, da retten passer sig selv det meget af tiden.
Det er oplagt som gæstemad, og man kan naturligvis variere grøntsager efter lyst og sæson.
Hvad er din oplevelse af at gå ind i en fysisk boghandel?
Jeg synes det er superhyggeligt at gå i en fysisk boghandel. Det er bare noget helt andet at stå med en lækker bog i hånden - fremfor kun at læse den online. Mærke kvaliteten og se forskellige materialer og tryk - superinspirerende.
Og så er der bare noget særligt ved duften af bøger, roen, og at kunne gå på opdagelse mellem hylderne. Det føles altid som at træde ind i en lille verden af muligheder.
Din nye bog handler om grønnere hverdagsmad. Hvad betyder det for dig, når hverdagsretter bliver både lidt sundere og meget lækrere?
For mig betyder det både noget for det fysiske, men absolut også for det psykiske. Farverne, konsistensen og smagene - det hele bidrager til den endelige oplevelse af måltidet.
Det grønnere køkken taler meget mere til øjnene, og sæsonens friske grøntsager er bare tilfredsstillende at sætte tænderne i. Og så er der altså bare noget særligt over en indkøbskurv fyldt med friske grøntsager, det giver i hvert fald mig sådan en dejlig følelse i kroppen, og det giver mig lyst til at gå i køkkenet og lave en masse smukke, sprøde og farverige retter.
Vi har nok alle haft dage, hvor det ender med take away - friture, fritter og lignende - og det skal der også være plads til. Men man kan også sagtens selv lave sundere take away uden, at det behøver tage vildt lang til - og så har man det bare meget bedre bagefter.
Julen er ofte fyldt med traditionel mad – har du en grøn twist eller en favorit ret, som du selv elsker at sætte på julebordet?
Det er julen nemlig, og sådan skal julen være. Minder og traditioner - det er essensen af jul. Men på mit julebord finder man altid minimum 2 friske salater - gerne mere.
En frisk rødkålssalat med appelsin og nødder - og en knasende grønkålssalat med æbler, granatæble og nødder - eller lidt atypisk, en grønkålssalat med pære, edamamebønner og sennepsvinaigrette. Den sidste går faktisk fantastisk godt til julemaden - men nogen vil nok synes, den er lige frisk nok til julebordet.
Og så er rødkålen altid hjemmelavet. Det er så nemt, og smag og konsistens kan slet ikke sammenlignes med den fra supermarkedet.
Julen nærmer sig – hvordan plejer du og din familie at fejre julen, og er der nogle særlige traditioner, du holder ekstra meget af?
Jeg elsker julen, og det har jeg altid gjort - og vi har mange hyggeligt traditioner, vi holder fast i. Den første er, når vi skal pynte op - det elsker jeg. Julelys og juletræer, det er helt magisk. Julebag, julemarked - glögg og æbleskiver - ting jeg selv husker fra jeg var barn. At se julekalender med pigerne med tæpper i sofaen, ild i pejsen og julemusik - det er jo bare en vidunderlig højtid.
I år bliver julen dog lidt anderledes, da vi rejser til Thailand den 23. december - det har vi gjort før, og det er simpelthen fantastisk. Henimod slutningen af december er jeg helt klar på at slippe juleræset, og i år bliver det altså på bedste vis med min dejlige familie under solstrejf og palmer.
Mange af os kan godt mangle inspiration i hverdagen – hvad er dit bedste tip til at få flere grøntsager på menuen, uden at det føles besværligt?
Mit bedste råd er faktisk at bruge de muligheder, der passer bedst ind i ens hverdag. Det kan være at preppe frugt og grønt om søndagen, så der er klar til flere dage, købe friske færdig snittede grøntsager - eller fra frost. Der er så mange muligheder efterhånden. Grøntsagerne behøver ikke altid være en del af retten - de kan også serveres ved siden af.
Vores børn er ret kræsne, så der kan et fif være at blende grøntsager ind i saucen - det fungerer supergodt. Simpelthen koge forskellige rester af grøntsager helt møre og blende dem ind i en karrysauce, en bolognese eller en tomatsauce.
Retterne får meget mere smag, grøntsagerne jævner saucen, og så får man både brugt de rester, man har liggende samtidig med, at man får en masse gode vitaminer, fibre osv. Alt tæller.
Du udvikler, fotograferer og deler selv alle opskrifter. Hvad er det sjoveste – og måske også det sværeste – ved at have hele processen i egne hænder?
Det sjoveste er at lave maden, at tage billeder og videoer - men det er naturligvis også det, der er sværest. Jeg kan have en idé i hovedet både omkring en ret og omkring stylingen, og så kan det falde helt til jorden, når man står med det. Smagene kan sidde lige i skabet, men nogle retter kan være så svære at tage smukke billeder af - og det er noget, jeg vægter rigtig højt.
Og derudover så elsker jeg jo at poste på både mine hjemmeside/app og de sociale medier. Jeg føler mig simpelthen så heldig, at så mange mennesker har lyst til at følge med hos mig - og bruger mine opskrifter.
Samtidig føler jeg mig yderst heldig med de følgere jeg har, for der er bare altid en dejlig positiv energi og god stemning. Jeg elsker vores samtaler, og jeg føler jo nærmest, jeg kender flere af mine “faste følgere” uden overhovedet at have mødt dem. Det er en kæmpe bonus, og jeg må tit tage mig selv i at sidde og smile, når jeg besvarer beskeder, for jeg får simpelthen så mange skønne beskeder i min indbakke.