Interview med Pernille Juhl

I denne samtale træder vi ind i historien om Frøken Jensen – en kvinde, som for over 125 år siden skrev Danmarks mest solgte kogebog og stadig inspirerer den dag i dag. Pernille Juhl fortæller om, hvad der fangede hende ved Frøken Jensen som menneske og ikon, og hvordan det blev til en roman, der ikke blot handler om mad, men om mod, visioner og at skabe fællesskab omkring køkkenbordet. Vi bliver ledt gennem researchens detektivarbejde og diskuterer madens rolle i bogen – og i Pernilles eget liv.

Læs med og bliv inspireret af madglæde, historie og nærvær.

Interview med Pernille Juhl

Hvad var det ved Frøken Jensen – både som ikon og som menneske – der fascinerede dig så meget, at du valgte at skrive en roman om hende?


Frøken Jensen er jo én, vi alle sammen ved, hvem er, men kun få kender hendes historie. Jeg syntes, det kunne være utrolig spændende at øge min egen viden samtidig med at kunne udbrede kendskabet til en succesfuld kvinde fra en tid, hvor kvinder normalt ikke blev berømte. Det er dybt fascinerende, at hun for knap 125 år siden skrev den mest solgte kogebog i Danmark til dato, og som stadig sælger den dag i dag. 

 

Hvad er din oplevelse af at træde ind i en fysisk boghandel?


Jeg elsker papirbøger og at træde ind i en boghandel er altid en fornøjelse. Det, at man kan tage en bog i hånden og få en fornemmelse af indholdet ved at se på omslaget og tykkelsen, er en del af fornøjelsen ved at købe bøger. De fleste af os bladrer nok også lidt i den. Personligt er jeg meget begejstret for kogebøger. Det er bare noget andet at studere dem for at blive inspireret, fremfor bare at google en ret.

 

Hvordan greb du det an at skrive om en virkelig kvinde, som mange kender af navn, men få kender som person?

Research er utrolig vigtigt – ikke mindst når man skriver om en person fra en anden tid. Det er lidt af en detektiv opgave. Man starter et sted, finder nogle brugbare oplysninger og ofte en ledetråd til, hvordan man kan finde nye oplysninger.

 

Du er kendt for dine historiske romaner – hvad betyder det for dig at skrive om en kvindeskæbne som Frøken Jensens?


Det er da noget helt særligt. Det har været superspændende at researche til bogen og danne mig mit eget billede af en helt unik kvinde. Frøken Jensen blev født i 1858 – og allerede i sin ungdom var hun visionær med masser af gåpåmod. Hun var meget fokuseret på emner, som stadig er højaktuelle i dag: At reducere madspild, at genbruge, at bruge sæsonens råvarer, at købe lokalt, at købe friske varer og endelig at fokusere på en fornuftig økonomi. 

 

Vi nærmer os julen – hvad betyder julen for dig, og er der noget særligt, du glæder dig til hvert år?


Det vigtigste for mig ved julen er at være sammen med familien. Vi holder altid jul hos os, og når min søn og datter, deres kærester og mine børnebørn rykker ind, så bliver det ikke bedre. Det er utrolig hyggeligt, og mange af gæsterne er involveret i madlavningen. Så smager vi lidt på rødvinen, mens vi snakker og arbejder. Jul er lig med god mad og dejligt samvær med de nærmeste i mit liv.

Der er tale om både en historisk roman og en fortælling om mad og fællesskab. Hvilken rolle spiller mad i romanen – og i dit eget liv?


Det er meget vigtigt for mig, at romanen viser et så korrekt billede af hovedpersonen som muligt, og da mad fyldte rigtig meget i frøken Jensens liv, fylder det også meget i bogen. Hun elskede jo at lave mad, at eksperimentere og at finde på nye retter. Jeg selv holder også meget af god mad og ikke mindst at lave den. I min familie laver vi meget mad sammen, det er hyggeligt, og så må man leve med, at det af og til skaber lidt kaos i køkkenet.

 

Hvis du måtte anbefale én bog, man skulle give som gave i år – ud over din egen – hvad skulle det så være?


Det er et meget svært spørgsmål, for der er jo utrolig mange gode bøger. Hvis vi skal blive lidt i Frøken Jensens æra, så har jeg netop købt kogebogen: Nemme grønne uger af Hanna Olvenmark. I den har jeg fundet mange lækre retter og underoverskriften lyder: ’Lav mad, som er god for dig, din tegnebog og planeten.’ Det kunne lige så godt være skrevet af Frøken Jensen.

Bøger skrevet af Pernille Juhl